Ecikliraj logo

Banner 2

Če E-cikliramo vsi, se boljše živi

To je eden izmed sloganov, ki so se jih brežiški gimnazijci v petek, 13. januarja 2017, domislili na letošnji otvoritveni delavnici »E-odpadki in naše okolje«. Delavnica je namenjena mladim in jo izvajamo v sklopu lokalnih lansiranj uličnih zbiralnikov za zbiranje e-odpadkov in odpadnih baterij.

Dijaki na delavnici razpredajo o pomenu pravilnega ravnanja z e-odpadki in odpadnimi baterijami in iščejo načine, kako zmanjšati vpliv tovrstnih odpadkov na okolico.

Z mladimi smo na tokratni delavnici iskali odgovore ter rešitve na področju E-cikliranja Urša Dolinšek (ZEOS, d.o.o.), Urban Krevl in Kaja Čop (Zavod Mladinska Mreža MaMa), Nataša Kalin (Mladinski center Brežice) in Barbara Fumić (Komunala Brežice d.o.o.). Dijaki so spoznali lokacije uličnih zbiralnikov v svojih občinah in nekaj ostalih načinov pravilnega rokovanja z e-opremo. Tekmovali so v kvizu in iskali ideje za slogane – stavke, ki pozivajo potrošnike k E-cikliranju:

  • Zbirajte, profitirajte, žurirajte in pri tem E-ciklirajte!
  • Če E-cikliramo vsi, se boljše živi!
  • E-cikliraj, »škrablov« ne nerviraj!
  • Vse starostne skupine inovativno & razumljivo E-ciklirajmo!

Mladi so delavnico zaključili z željo po manjši čustveni navezanosti na svoje stare telefone in druge aparate (ki se zato kopičijo po njihovih predalih) in upanjem, da bodo v prihodnje električne naprave kakovostne in posledično manj pokvarljive.

Delavnica v Brežicah je bila druga aktivnost od sklopa načrtovanih dogodkov v okviru postavitve uličnih zbiralnikov za e-odpadke in odpadne baterije v občinah Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško in Sevnica. Prva aktivnost je bila izvedena 10. novembra 2016 v ZRC Boršt Brežice, kjer so bili ulični zbiralniki za e-odpadke in odpadne baterije predani v uporabo.

Več: pdf13. januar 2017 – Delavnica »E-odpadki in naše okolje« v Brežicah

  • delavnicaBrezice-1
  • delavnicaBrezice-3
  • delavnicaBrezice-4