Prekmurski gimnazijci o e-odpadkih

3. oktobra 2016 je potekala nova izvedba delavnice E-odpadki in naše okolje, obiskali smo dijake 3. letnikov Gimnazije Murska Sobota.

Udeleženci so se na dogodku seznanili z vsemi zbirno-predelovalnimi skupinami e-odpadkov in odpadnih baterij, s pomembnimi aktivnostmi projekta in zakaj je pomembno, da se e-odpadke in odpadne baterije E-ciklira. Spoznali so lokacije uličnih zbiralnikov v svojih občinah in nekaj ostalih načinov pravilnega rokovanja z e-opremo. Dotaknili pa so se tudi obdelave in ponovne uporabe tovrstnih odpadkov.

Ob vodenju moderatorjev Branke Biček Bizant (ZEOS, d.o.o.), Maje Hostnik (Mreža MaMa), Mihe Lendvaj, Tine Šlebir in Uroša Buzeti (Mladinski informativni in kulturni klub Murska Sobota), Maje Nikodijevič in Klare Žmajde (Celjski mladinski center), ter Klaudije Šek Škafar (Saubermacher – Komunala Murska Sobota d.o.o.) so mladi iskali odgovore ter rešitve na področju e-odpadkov, ki so jih na koncu tudi predstavili vsem zbranim. Tekmovali so v kvizu in iskali ideje za slogane – stavke, ki pozivajo potrošnike k E-cikliranju, kot so:
E-odpadke ločujemo vsi, zato jih daj še ti!
Narave ne oviraj, E-cikliraj!
Ne bodi smet, E-cikliraj za boljši jutri!
Če si star ali mlad in imaš zemljo rad, E-cikliraj in odpadke sortiraj!
Od malih do velikih nog, E-cikliraj vedno in povsod!

Delavnica je bila druga aktivnost od sklopa načrtovanih dogodkov v okviru postavitve 33 uličnih zbiralnikov za e-odpadke in odpadne baterije v občinah Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Kuzma, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Rogašovci, Šalovci, Tišina, Turnišče in Velika Polana. Prva aktivnost je bila izvedena 26. avgusta 2016 v Zbirnem centru Murska Sobota, kjer so bili ulični zbiralniki za e-odpadke in odpadne baterije predani v uporabo.

Hvala šoli za gostovanje, se vidimo naslednje leto!

Več: 3. oktober 2016 - Delavnica E-odpadki in naše okolje v Murski Soboti