Virus E-cikliranja se vztrajno širi po državi

Podrobnejše raziskave so pokazale, da smo krivci zanj družba ZEOS, d.o.o., ki je s projektom LIFE Gospodarjenje z e-odpadki s sloganom E-cikliraj sodržavljane okužila z virusom E-cikliranja oz. recikliranja e-odpadkov in odpadnih baterij. Od tedaj se virus nevarno širi po Sloveniji, zato smo njegovi izumitelji v času Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov pripravili prvo poročilo o njegovih lokacijah, da mu bodo lahko vsi na sledi.

V družbi ZEOS, d.o.o. smo z letom 2016 pričeli z izvajanjem petletnega ozaveščevalnega projekta na področju pravilnega ravnanja z e-odpadki in odpadnimi baterijami z naslovom LIFE Gospodarjenje z e-odpadki s sloganom E-cikliraj. Projekt je sofinanciran s strani Evropske komisije in Ministrstva za okolje in prostor RS.
V sklopu projekta vzpostavljamo potrošniku in gospodinjstvom prijazno mrežo zbiranja e-odpadkov in odpadnih baterij, saj jim želimo omogočiti čim lažji dostop za oddajo tovrstnih odpadkov na prava mesta. Želimo spreminjati njihove navade in doseči čimbolj učinkovito ločevanje teh odpadkov. To bomo zagotovili preko treh glavnih akcij projekta:

  • ulični zbiralniki za zbiranje manjših e-odpadkov in odpadnih baterij na nekaterih ekoloških otokih širom države,
  • zeleni koti v večjih trgovskih središčih, kjer se prodaja e-oprema,
  • namenski mobilni zbiralnik za zbiranje in ločevanje e-odpadkov in odpadnih baterij na podeželju v vseh slovenskih regijah.

Organiziramo tudi več spremljevalnih aktivnosti, saj želimo občanom predstaviti projekt in jih hkrati seznaniti, zakaj je pravilna oddaja tovrstnih odpadkov pomembna za okolje.

V letošnjem letu smo skupaj z lokalnimi partnerji projekta (občinami in gospodarskimi javnimi službami za ravnanje z odpadki) v sklopu načrtovanih aktivnosti na nekatere ekološke otoke lansirali 282 uličnih zbiralnikov širom države. Ulični zbiralniki so postavljeni že v Velenju z okolico, večjem delu Prekmurja, Celju in okoliških občinah, v Slovenskih Konjicah, v občini Ptuj, v Zasavju, v Lenartu ter Kidričevem z okoliškimi občinami ter v Radovljici in nekaterih drugih gorenjskih občinah in v Posavju ter na Obali. Vseh skupaj jih bo do konca leta 2017 postavljenih preko 500, vse njihove lokacije pa se sproti označujemo na spletnem zemljevidu, ki ga lahko najdete na spletni strani projekta.

Postavitev uličnih zbiralnikov so spremljale delavnice za mlade, v sklopu projekta pa smo izvedli tudi nekaj drugih ozaveščevalnih dogodkov, na katerih smo predstavljali projekt.

Virus E-cikliranja želimo razširiti tudi v Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov, ki letos poteka od 19. do 27. novembra, zato smo v tem tednu pripravili naslednje aktivnosti:

  • 21. november 2016 – Delavnica »E-odpadki in naše okolje« ob 16:00 v Dijaškem domu Škofja Loka, Podlubnik 1B, Škofja Loka
  • 22. november 2016 – Obisk E-transformerja v OŠ Vižmarje Brod, Na Gaju 2, Ljubljana
  • 23. november 2016 – Dve delavnici »E-odpadki in naše okolje« ob 10:00 in 12:00 v Centru mladih Koper, Gregorčičeva ulica 4, Koper
  • 23. november 2016 - Obisk E-transformerja v BIC Ljubljana, Ižanska cesta 10, Ljubljana
  • 21. – 25. november 2016 – Zbiralna akcija e-odpadkov in odpadnih baterij:
    • Srednja zdravstvena šola Celje, Ipavčeva ulica 10, Celje
    • OŠ Vižmarje-Brod, Na Gaju 2, Ljubljana
    • BIC Ljubljana, Ižanska cesta 10, Ljubljana

Vse, ki vas zanima še več o izvedenih ter načrtovanih projektnih aktivnostih, prvih rezultatov zbiranja e-odpadkov in odpadnih baterij s pomočjo uličnih zbiralnikov in drugih spremljevalnih dogodkih, si to lahko preberete na spletni strani projekta e-odpadki.zeos.si.

Vse potrošnike pa pozivamo, naj jim ne bo vseeno za okolje in jih vabimo, da se nam pridružijo pri E-cikliranju in naj se ne bojijo virusa E-cikliraj, saj bo poskrbel, da bodo naravni viri zaokrožili, odlagališča in narava pa bosta lažje zadihala.

Več o projektu

Več: pdf21. november 2016 – Virus E-cikliranja se vztrajno širi po državi