Ecikliraj logo

Banner 2

Oddaj stare aparate v UZ od Logatca do Ilirske Bistrice

POMEMBNO OBVESTILO!

Akcija je zaradi trenutne situacije v Sloveniji zaradi koronavirusa prestavljena na kasnejši termin, ki zaenkrat zaradi nejasnih razmer v Sloveniji še ni znan.

***

LOKALNA OZAVEŠČEVALNO-ZBIRALNA NAGRADNA AKCIJA OD LOGATCA DO ILIRSKE BISTRICE
»ODDAJ STARE APARATE V ULIČNI ZBIRALNIK«

Med 1. in 21. aprilom 2020 organiziramo v družbiZEOS, d.o.o. na območju od Logatca do Ilirske Bistrice ozaveščevalno-zbiralno nagradno akcijo starih aparatov »Oddaj stare aparate v ulični zbiralnik«.

Akcijo izvajamo:

V akciji želimo lokalno prebivalstvo spomniti na infrastrukturno mrežo zbiranja malih starih aparatov in odpadnih baterij – na sivo-zelene ulične zbiralnike, ki smo jih v zgoraj omenjenih občinah postavili skupaj že v začetku leta 2017. Zbiralnike je lokalno prebivalstvo dobro sprejelo, a zbrane količine v njih želimo še povečati, saj je potencial na tem področju dovolj velik.

Nagradno tekmovanje

Da se bo starih aparatov v uličnih zbiralnikih za časa akcije zbralo čim več smo pripravili tekmovanje za vse občine, ki se bodo z zbiranjem starih aparatov in baterij v svojih uličnih zbiralnikih potegovale za stand-up nastop Teškya. Tista občina, ki bo v času akcije v vseh svojih uličnih zbiralnikih zbrala največ tovrstnih odpadkov na prebivalca občine, bo za nagrado prejela »večer smeha«.

V akciji pa v zbiranju starih aparatov tekmujejo tudi vse prijavljene osnovne šole iz tega območja, ki med seboj tekmujejo v zbranih količinah odpadnih aparatov in baterij v uličnih zbiralnikih, ki bodo v času akcije postavljeni na njihovih dvoriščih. Potegovale se bodo za nastop raperja Zlatka, ki bo obiskal eno šolo – tisto, ki bo v času akcije zbrala največ teh odpadkov na učenca na šoli.

Stare aparate bodo lahko zbirale vse občanke in občani - posamezniki in podjetja, ki bodo želeli oddati svoje odpadne aparate in baterije. S svojo oddajo bodo lahko pomagali do zmage svoji občini (če bodo e-odpadke odvrgli v katerikoli zbiralnik v njihovi občini) in dodatno še določeni osnovni šoli (če bodo e-odpadke odvrgli v ravno v zbiralnik na dvorišču izbrane šole)..

Lokacije uličnih zbiralnikov

Širom države jih je postavljenih že 666, večinoma stojijo na večjih ekoloških otokih, od Logatca do Ilirske Bistrice jih je skupaj postavljenih 26. Za čas akcije bomo pred vsako prijavljeno osnovno šolo postavili še dodatni ulični zbiralnik (pred matično šolo) oz. manjšo mrežasto paleto v šolo (podružnice).

Seznam vseh lokacij uličnih zbiralnikov bo tukaj kmalu objavljen. 

Kaj se LAHKO odda v ulične zbiralnike (ali mrežaste palete):

  • male gospodinjske aparate (električne mešalnike, likalnike, tehtnice, ure, grelnike vode, ožemalnike, opekače kruha …)
  • prenosne baterije in akumulatorje
  • elektronske igrače
  • računalniško opremo in zabavno elektroniko (mobilne telefone, računalnike, tiskalnike, zvočnike, kalkulatorje, polnilce, fotoaparate, slušalke …)
  • drugo malo opremo in orodje (sušilnike, električna orodja, brivnike, luči …

Kaj NE spada v ulične zbiralnike (ali mrežaste palete):

  • TV in monitorji ter sijalke, saj se lahko razbijejo
  • večji aparati (pralni stroji, štedilniki, hladilniki itd.)
  • kakršnikoli drugi odpadki

01 akcija zasavje uz

S skupnimi močmi pozivamo vse lokalne prebivalce, da po svojih predalih, kleteh in podstrešju hitro poiščejo svoje male odslužene aparate in baterije ter jih oddajo v enega izmed uličnih zbiralnikov v občinah Logatec, Postojna, Pivka in Ilirska Bistrica. Tako lahko postanejo del te zelene zgodbe tudi oni.